tisdag, juni 19, 2007

Kanske sker det framsteg?

I dag dömdes fyra unga ryssar för mordet på en kongolesisk student 2005, vilket bland annat DN (TT-telegram) rapporterar om. Stadsdomstolen i Petesburg gav dem mellan 7 och 14 års fängelse (och straffarbete), vilket tyder på att domstolen vägt in det rasistiska motivet bakom mordet. Om detta är ett tecken på att ryssländska myndigheter börjat ta i tu med det stora problemet med rasistiskt motiverad brottsligthet är det en mycket god nyhet. Ofta har den här typen av övergrepp viftats bort som "huligansim".

Mer utförligt om domen går att läsa på ryska tidningar, bland annat nättidningen fontanka.ru som också rapporterar att ett mindre möte hölls utanför domstolen till stöd för de åtalade. De församlade skrek slagord och viftade med nummer av tidningen Novyj Peterburg som för några dagar sedan hade en artikel med titeln "Vi dödade inte Negern" vilken framhåller att de "ryska grabbarna" är oskyldiga. Förutom anhöriga deltog ledare för nationalistiska partier i mötet.

Förekomsten av neonazism är ett förbryllande – inte minst i St Peterburg – men reellt problem i Ryssland. Som nämns i TT-telegrammet har antalet hatbrott i Ryssland ökat de senaste åren. För en mer utförlig beskrivning av rasistiskt våld i Ryssland, se Amnestys rapport Russian federation: Violent Racism out of Control.

Update 23/6: Engelskspråkiga St Peterburg Times (som bara kommer ut två gånger i veckan) har i fredagsnumret en artikel om domen.

Inga kommentarer: