tisdag, oktober 30, 2007

Mer om marschen mot hatet

St Petersburg times har i den aktuella utgåvan en artikel om marschen mot hatet som hölls i söndags och som jag skrivit om tidigare. Artikeln andas besvikelse över att deltagandet var lågt (knappt tusen personer – jag vet inte om det är så lite egentligen) och redogjör för de offentliga personer som inbjudits att delta men tackat nej.

Varje person kan naturligtvis ha goda skäl att tacka nej, men det är svårt att inte se det som uttryck för ett mönster – nämligen att det offentliga Ryssland negligerar problemet med rasism och främlingsfientlighet. Amnesty har nyligen kommit ut med en uppdatering av sin rapport om rasistiskt våld i Ryssland, den kan läsas här. Här framhåller man att lagstiftningen mot rasistiskt våld i Ryssland är bra, men den tillämpas inte. Istället kallas fortfarande allt för ofta rasistiska överfall för "huliganism", människor drar sig för anmäla eftersom man fruktar likgiltighet eller diskriminering från polisen, och istället för att ge uttryck för ett ordentligt avståndstagande finns tendenser till att makten verkar ta åt sig delar av den främlingsfientliga retoriken.

Jag får väl ge de högljudda "Kremltrogna" ungdomsorganisationerna som deltog det att de faktiskt försöker föra arvet från andra världskriget vidare inte bara mot "det fascistiska Estland" utan även på detta området.

Inga kommentarer: