söndag, juli 15, 2007

Slott och slott

Vi var på Drottningholms slott (t.v.) igår. En kort cykeltur dit och en trevlig prommenad i parken, en perfekt eftermiddagsutflykt. Men jag måste erkänna att Drottningholm var något av besvikelse, världsarv som det är. Fint javisst, men det kändes som ett ordinärt småfurstepalats. Inte alls så storslaget som jag hade hoppats. Jo, jag inser att det är ett styvt jobb att hålla de gräsmattorna i ordning, men ändå. Jag hade hoppats på rejält med kunglig dekadens, guld och överdåd. Som det är på tsarpalatsen runt St Petersbrug. Ta till exempel Katarinapalatset i Tsarskoje Selo (t.h.), ett slott som får Drottningsholm av likna en ordinär sommarstuga. De ryska kejsarpalatsen inger en skräckblandade förtjusning inför ett närmst oanständigt överdåd, där man kan dagdrömma om ett liv som man egentligen inte hade velat leva. Tsarskoje selo och de andra palatsen runt Petersburg har ännu en fördel över Drottningholm; eftersom det inte längre finns några kungliheter som bor där kan man vila trygg i sin förvissning om att dekadensen tillhör svunna dagar.

3 kommentarer:

Amanda sa...

Hej!
är din nya bild tagen från Isaakevskij? och mot öster, va? det ser ut som morskaja ulitsa.... med blicken mot öster!

Johanna sa...

Jo, den är tagen från Isaakevskij, fast tyvärr är det nog mer åt norr (nord-ost med lite god vilja), tycker mig skönja både Vinterpalatset och Spilldablodskatedralen...

Fredde sa...

Personligen tycker jag nog att Peterhof är det ställe som knäcker hårdast av tsarernas gamla hang outs. Likvärdigt med katarinapalatset invändigt och absolut världsklass utvändigt. Ryssarna vet hur man bränner deg på överflödigt leverne, minst sagt.