måndag, mars 03, 2008

Det ryska valet (även om ämnet känns rätt uttömt)

Så var det ryska presidentvalet avklarat, och det enda som överraskar en smula är det relativt höga valdeltagandet. Av de tre kandidater som fick några röster att tala om hade jag också valt Medvedev. Det är inte som att kommunisten Ziuganov eller den varken särskilt liberale eller demokratiske liberaldemokraten Zjirinovskij känns som ett bättre alternativ.

En ovanligt ljus bild av läget i Ryssland tecknades av en gäst (namnet har tyvärr försvunnit ur mitt minne) i Godmorgon Sveriges morgonsoffa i förra veckan. Hon jämförde med bevakningen av politiken på sovjettiden :"Har man kallat till en presskonferens, wow!" På sovjettiden var utländska kontakter suspekt och man kunde knappt skicka brev, nu kan man hålla tät kontakt med sina ryska vänner på telefon och internet. Busslasterna med ryska turister som man stöter på bara man sätter foten i Gamla stan är också minst sagt anmärkningsvärda i ett sådant perspektiv.

Nej, Ryssland är idag inte en demokrati som vi menar. Men citatet som DN har på startsidan, "Ryssland är och förblir en autokrati", låter lite väl deterministiskt i mina öron. Men det stämmer nog ganska bra in i en rysk självbild. Ryssar gillar att påpeka att Ryssland inte är västerlandet, att det är särskilt, speciellt och annorlunda. Det kan inte mätas efter våra måttstockar. En tanke som är tydligt artikulerad i Fjodor Tjuttjevs dikt från 1866 (det är inte någon av hans bättre i mina ögon, även om den är snäppet snyggare på ryska):

För Ryssland är förnuft ej allt,

det mäts ej med en vanlig skala.

Det har sin särskilda gestalt

och Ryssland kan man bara tro på.

(översättning Lars Erik Blomqvist)
Formulerat för snart hundrafemtio år sedan citeras det fortfarande gillande.

Inga kommentarer: