fredag, maj 02, 2008

Fotbollsfeber i St Petersburg

Inte nog med att St Petersburgs stolthet Zenit vann ryska ligan för första gången sedan 1984 (då det ju var en annan liga om vi ska vara petiga), nu har de dessutom gått till final i UEFA-cupen! Det lär inte varit någon hejd på firandet i Petersburg i går kväll efter 4-0 mot Bayern München på petrovskijstadion i går. En kompis rapporterar: "Jag trodde vi hade stadion rakt under vårt fönster! Hela natten hörde jag folk som ropade zenit tjempion och fansens fotbollssånger. Jag är inget stort fotbollsfan, men känner mig stolt."

Den 14 maj spelar de blå-vit-ljusblå (en smula osmidigt smeknamn måste jag säga) final i Manchester mot Glasgow Rangers. En vecka senare väntas sisådär 50 000 engelska fotbollsfans till Moskva för att se Chelsea och Manchester United göra upp om Champions league-titeln. Och det bör kanske inte förvåna någon att fotbollen blir politik. Suporterkaos väntas inför finalen rapporterar DN när flyg och hotellrum i Moskva är på upphällningen, dessutom komplicerar visumkravet det hela. DN framhåller att grollet mellan Ryssland och Storbrittanien sätter käppar i hjulet för förhandlingar om visumlättnader för fans som vill se matchen.

Kan man få komma med en stilla önskan om att EU och Ryssland försöker lägga undan lite prestige och förhandlar fram ömsesidigt smidigare visumregler – inte bara inför fotbollsfinalerna.

2 kommentarer:

Kalle Kniivilä sa...

Ja, lite smidigare visumrutiner hade varit fint. Något som inte är speciellt känt är att visumreglerna faktiskt lättades upp rejält för ungefär ett år sedan, just som en följd av MYCKET långvariga och sega förhandlingar mellan Ryssland och EU. (Förhandlingarna började väl 2003, tror jag.) De nya lättnaderna gäller dock bara för studenter, journalister och några grupper till. Hela avtalstexten på engelska är här.

Johanna sa...

Jag gillar den här passagen: "reaffirming the intention to establish the visa-free travel regime between the Russian Federation and the European Union" men man undrar ju hur lång tid long term innebär...