torsdag, maj 01, 2008

"Det är fler som druknar i glaset än i havet"

En kollega pratade för några veckor sedan om en bok som han hade hört om på radio som han trodde skulle intressera mig. Boken han tänkte på var Ryssland nu: trender i skuggan av Kreml av Claes Ericson. Initiativet är minst sagt lovvärt, för det är tröttsamt mycket storpolitik i den svenska rapporteringen om Ryssland. Ericson identifier tre trender som han strukturerar boken enligt: En stärkt självkänsla, ett växande välstånd och kulturens kommersialisering (jag gillar den genomgående alliterationen). Det gör ändå inte att man kommer ifrån känslan att det är för lite om för mycket. Akademikern i mig känner istinktiv motvilja mot vissa av de generaliseringar som görs i boken, men å andra sidan inser jag att om man ska klämma in hela Ryssland på 219 sidor så måste man göra vissa förenklingar.

Bokens första mening är "Ryssland är motsägelsernas land", och på samma sida återges Tjuttjevs ständigt återkommande dikt om att Ryssland inte kan förstås med förnuftet (i en annan översättning än den vanliga). Jag kan inte låta blir att undra: är inte alla länder fulla av motsägelser om man tänker efter? Är Ryssland verkligen så speciellt? Visst är Ryssland på många sätt annorlunda än Sverige, men jag har sedan mitt första besök kännt mig hemma där, och känner det som ett land där människor har ungefär samma mål och drömmar som här.

Men som intro till Ryssland är boken väl bara att rekomendera. Det är lättläst, faktaspäckat (författaren verkar ha en viss förkärlek för opinonsundersökningar) och relativt underhållande, fast om man verkligen inte känner till mer om Ryssland än Putin och Medvedev kanske det kan kännas en smula överväldigande. Av de citat och ordspråk som lyfts ut ur texten fastnade jag särskillt för det jag satt i rubriken. Massa bilder är det också.

Så slutligen måste jag ju få nämna att denna blogg är upptagen under rubriken "Vad händer nu, svenska bloggar om Ryssland." Det är naturligtvis smickrande, men jag vill vara lite petig. Den beskrivs som "Reflexioner om vardagsliv och samhälle i Moskva". Det är sorgligt nog så att Moskva är en stad jag känner dåligt, det är mer S:t Petersburg som är min grej.

4 kommentarer:

Kalle Kniivilä sa...

Lägg gärna till en rysslandsetikett så detta intressanta inlägg kommer med i ryskmosaik.net!

Förresten, vad är det för blogglista du hänvisar till? Kan du lägga till en länk dit?

Johanna sa...

Blogglista? Ja alltså det är en lista över svenska bloggar om Ryssland i slutet på boken. Svår att länka till...

Kalle Kniivilä sa...

I boken? På papper? Så gammaldags...
;-)

Anonym sa...

Hello Johanna! Har oxå läst igenom boken Ryssland Nu och tycker den är lite tam, men samtidigt en okay introduktion. Skriver en artikelserie om Ryssland och skulle behöva bilder från Moskva, landsbygden, gärna även Tjetjenien. Du råkar inte ha några sådana bilder på lager nånstans? Om bilderna är bra kan du få ersättning. Hejs! Stefan stelars@yahoo.com