onsdag, juni 11, 2008

Gracious in defeat?

Jag läser av och till Komsomolskaja pravda, det är en av Rysslands största tidningar och en riktig blaska full av skriverier om ryska kändisar som jag inte orkar bry mig om, men då och då har den rätt så schyssta reportage. Och då och då får den mig att inse hur olika de svenska och ryska medielandskapen är. Vad tror ni Expressens rubriker hade varit dagen efter Sverige förlorat sin öppningsmatch i EM med 4-1? "Fiasko!", "Katastrofmatchen!" eller "Avgå Lagerbäck!" kanske? Komsomolskaja pravda toppar däremot med ungefär "Den spanska tjuren ställde till bekymmer för den ryska björnen". (Minst sagt. Vågar man hoppas på lite bättre koncentration i försvarsspelet mot Grekland?)

9 kommentarer:

EX ORIENTE LUX sa...

Absolut. Mot Grekland blir det lite bättre försvar som räcker till en seger. Sedan får de in en målgörare av rang till matchen mot Sverige - och vips så har Ryssland 6 p. och är Ryssland i kvartsfinal!

Johanna sa...

Bra tippat! Det var ju inget snack om vilket som var det bättre laget i går i alla fall. Men tyvärr tror jag inte att försvaret håller mot Holland vars anfallsspel nog är snäppet vassare än Sveriges.

ex oriente lux sa...

Tack! Jag kallar segern Guusplan eller Gazplan! (Du förstår nog precis vad jag syftar på!) En blandning av holländsk fotboll och sovjetisk hockey. Nej, det bör inte räcka mot Holland. Men faktum är att Danmark lyckades vinna mot både Holland och Tyskland och bli mästare 1992. Grekland lyckades med en likande bedrift för fyra år sedan. Så jag vågar inte vara tvärsäker!

Johanna sa...

Jag har i alla fall lyckats tippa en sak rätt: vad är tidningsrubrikerna i dag? "Avgå Lagerbäck"!

Anonym sa...

Det var bra tippat! Jag hade aldrig vågat tro att det skulle bli så massiv kritik...

Anonym sa...

привет, Иван-Купала!

EX ORIENTE LUX sa...

Men visst lade sig kritiken oroväckande snabbt? Nu får vi dras med Lagerbäck minst två år till.

+Positivt: Vi får med Sverige i ännu ett mästerskap.

-Negativt: Vi vet säkert att Sverige inte kan skrälla, som vi gjorde -94, eller som Danmark -92 eller grekland -04...

/EOL

Johanna sa...

Jo, jag hade gärna också sett lite förändringar i svenska landslaget. För min del kunde man gärna bytt förbundskapten efter Tysklands-VM. Men det blir så löjligt med kritiken på något sätt, när exakt samma lag, taktik och filosfi hyllas efter greklandsmatchen och sen efter rysslandsmatchen plötsligt var för gamla och allt vad det var (de åldrades snabbt alltså...) Det tillhör kanske den så kallade medielogiken, men samtidigt som man byter förbundskapten skulle man kunna ta och byta folk på sportredaktionerna.

E O L sa...

Håller med.
Och kanske hyllas Lagerbäck igen efter ett par segrar inledningsvis i vm-kvalet.
Sedan blir det tyst tills vi åker ut från gruppspelet i Lvov eller Donetsk.
Då det åter blir sylvass kritik ett par dar...