måndag, november 05, 2007

Var det bättre förr?

Aftonbladet hade i går en artikel om inställningen till politiska system i Ryssland. Där citerar man en undersökning av Levadacentret (som verkar spotta ur sig opinionsundersökningar om de mest skilda ämnen) som bland annat säger att 35% av befolkningen anser att det var bättre på kommunisttiden. Siffrorna kommenteras insiktsfullt av Ebba Sävborg Romare.

De flesta människor jag träffat i Ryssland som var gamla nog att ha ett eget liv före Sovjetunionens fall gjorde ofta jämförelser mellan nu och då. Och jämförelserna utföll sällan till nutidens fördel. Men få uttryckte drömmar om att gå tillbaka till det som var då. Den vanligaste analysen kan summeras upp i följande: "Då hade vi pengar men det fanns inget att köpa, nu finns allt att köpa men vi har inga pengar."

Min värdinna pratade ibland längtansfullt om sin ungdom då hon kunde unna sig svartahavssemestrar och restaurangbesök, något som var fullständigt otänkbart för hennes dotter. "Men vet du vad det konstiga är?", avslutade hon en utläggning en kväll, "jag vill inte ha den tiden tillbaka."

Inga kommentarer: