fredag, juli 11, 2008

Vad är väl läsk mot fermenterat bröd?

Det är väl förmodligen vodka som är den dryck de flesta förknippar med Ryssland, kanske borde vi tänka annorlunda. St Petersburg times har i innevarande utgåva en artikel om uppsvinget för den ryska drycken kvas (eller kvass som det tydligen ska stavas på svenska, vilket nog återger volkaljudet bättre): Kvas Fights Onslaught of Cola Imperialism.

Poet Alexander Pushkin wrote that Russians need the drink like they need the air. No, it’s not vodka. It’s called kvas. And despite its humble folk origins, the fermented-bread drink brewed by Russians for more than a thousand years has become a booming multimillion-dollar industry.

Mitt första möte med denna ljuva dryck skedde vid en pannkakskiosk i St Petersburg, som med så mycket annat ryskt blev jag omedelbart förtjust. Jag har försökt övetala min skeptiske make att kvas smakar ungefär som must – han lät sig dock inte riktigt övertygas. Och det är väl snarare svagdricka som är den svenska motsvarigheten. Visserligen blir det mesta roligare med en rysk touch, men för någon som alltid tyckt att svagdricka är rätt obehagligt så är jag oväntat förtjust i kvas. Kanske ska jag ge svagdrickan, som jag hitills bara köper fem liter om året för att göra glögg av, en ny chans. Mest av allt blir jag ju dock sugen på att att pröva något av de många kvasrecpten här och göra min egen.

St Petersburg times förtäljer att kvasmarknaden ökat enormt på senare år, drycken har blivit mer tillgänglig i flaskor med längre hållbarhet (den traditionella varianten håller sig bara några dagar) och betraktas som ett hälsosammare och mer patriotiskt alternativ till läsk. Det har faktiskt gått så långt att coca-cola startat sitt eget kvasmärke. Historien liknar den om coca-cola och julmusten som min pappa förtjust berättar varje år, det vill säga, världen över förknippas cola med julen och försäljningen ökar, men i Sverige sjunker den för svenskarna köper julmust. Även här gav sig cola in på strategin "if you can't beat them, join them" och lanserade egen julmust. En strategi som verkar ha varit framgångsrik. (Julmust innehåller tydligen ett patentskyddat koncentrat från Roberts AB, vars recept är hemligt. Tillagningssättet har alltså ingen likhet med varken kvas eller svagdricka så jag får nog droppa den liknelsen nu.)

4 kommentarer:

Kalle Kniivilä sa...

Så här kunde det fortfarande se ut för några år sedan i Kaliningrad. Undrar om kvasscisternerna fortfarande figurerar i gatubilden i provinsen?

Anonym sa...

Jag har tur, för min svärmor är här just nu och gör kvass åt oss. Fast hon har inte hittat det perfekta brödet ännu, men jag är nöjd. Mitt favoritmärke på butelj är Monastirskij kvass. Brashka är också gott...

/EOL

Johanna sa...

Åh, det låter ju toppen! Jag måste lära mig göra kvass någon gång. Ska testa Monastirskij nästa gång jag har möjlighet.

Anonym sa...

Jo, jag måste också lära mig. Men det såg inte svårt ut. En stor burk, ett par skivor mörkt bröd, lite jäst och socker. Också la hon locket på burken, men skruvade inte åt det.Efter två och en halv dag var det god kvass. Brashka görs på ungefär samma sätt, men det blir lite starkare...

/EOL